26 Nisan 2017 Çarşamba

Diş dostu besinler

dis-dostu--besinler

Sık sık atıştırıyorsanız ve diş çürüklerinizden şikayetçiyseniz bu besinleri tüketmeye özen gösterin.
14 Mart 2015 Cumartesi 19:41

 İyi bir ağız sağlığı ve diş çürüklerini önlememiz için yediklerimiz kadar  sıklıkta beslendiğimiz de önemlidir.  Ağızdaki bakteriler, yiyeceklerdeki şekeri aside dönüştürüyor. Asit diş minesine saldırır ve çürüme işlemini başlatır. Bu nedenle sık sık atıştırmanın dişlerin daha çabuk çürümesine fırsat verdiğini unutmamak gerekiyor. Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, yedikten sonra dişleri koruyan  yiyecekler ile ilgili bilgi veriyor: “Ağız sağlığımıza iyi gelen besin seçimlerinin başında peynir, balık eti, fındık, süt ve süt ürünleri geliyor. Bu besinler diş minesini korumaya yarayan kalsiyum ve fosfor açısından zengindir.” Özellikle peynir dişler için birden çok yarar sağlıyor. İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engelliyor. Özellikle dişe yapışan şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini gidermeye yarar. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez. Yeni başlayan diş çürüklerinin tamirinde içindeki kalsiyum çok faydalıdır. Ayrıca, periodontal rahatsızlıkların daha yavaş ilerlemesine neden oluyor. Halk dilinde kütür kütür tabir edilen, elma, armut gibi sert meyveler ve sebzeler dişlere faydalı diğer besinlerdir. Dişleri temizleyen bu sert ve lifli  besinler; ekstra çiğnemeyi gerektiren bir yiyeceklerdir. Ekstradan tükürük salgılanmasını sağlarlar, böylece bakterileri etkisiz kılarlar. Kereviz, havuç, armut, elma bu besinlere örnektir.


Kuruyemişler dişi kuvvetlendirir

Kuru yemişler ve çekirdekleri tüketmek diş yapısını güçlendirerek, dişin iç yapısını güçlendiriyor. Ayrıca, bu besinler bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.  Bu besinler zengin kalsiyum kaynağıdır. Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu  maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.

Haberin etiketleri:

diş, elma, sağlık, besin


Haber okunma sayısı: 1098

Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

kabizligi-zencefille-yenin

Kabızlığı zencefille yenin

27 Haziran 2016 Pazartesi 10:30
nezle-ile-grip-karistiriliyor

Nezle ile grip karıştırılıyor

22 Kasım 2015 Pazar 01:37
refluyu-umursamazlik-yapmayin

Reflüyü umursamazlık yapmayın

29 Haziran 2015 Pazartesi 15:05
enginar-her-derde-deva

Enginar her derde deva

17 Mayıs 2015 Pazar 14:29
beyinle-ilgili-yanlis-bilinenler

'Beyin'le ilgili yanlış bilinenler

17 Mayıs 2015 Pazar 14:22
oksuruk-uzun-sure-gecmiyorsa

Öksürük uzun süre geçmiyorsa...

25 Mart 2015 Çarşamba 12:24

ÜLKE GÜNDEMİ

Görüntü kirliliği yapan trafonun yeri değişti

Gaziosmanpaşa Belediyesi, uzun yıllar boyunca Küçükköy yolu hizmet veren trafoyu daha uygun bir yere taşıdı.

Esenler'de 'Öfke Kontrolü' semineri

Esenler Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, belediye personeline "Öfke Kontrolü" semineri verdi.

Küçük öğrenciler saksılara lale dikti

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tophane Semt Konağı Anaokulu öğrencileriyle lale soğanı dikti.

'Haylaz Kız Damla kuralları anlatıyor'

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği programla görgü

Ayşe Kulin görme engellilerle buluştu

Bakırköy Kitap Kulübü'nün Bakırköy Belediyesi Turhan Tuzcu Sahnesi'nde düzenlediği 'Okuma Günü'

Bebeklere ilk yardım anlatıldı

Beykoz Belediyesi, İlk Yardım Eğitmeni ve Uzman Hemşire Ela Kopuz'un katıldığı "Bebeklerde ve Çocuklarda İlk

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

  • Haber bulunamadı

İSTANBUL - HAVA DURUMU

ISTANBUL